VM i Gideå

Under elva tävlingsdagar har världsmästerskapen i metallsillhuettskytte ägt rum i Örnsköldsvik.

– Det har varit jobbigt, men roligt. Vi är nöjda, summerar tävlingsledaren Tom Jonsson, som själv också hamnade på prispallen under tävlingarna.

Att säga något annat än att den lilla föreningen Gideå Pistol har svarat för en bragd när de har arrangerat första VM:et någonsin i Sverige är knappast att ta i. I 14 dagar har flera i föreningen mer eller mindre bott vid tävlingsarenan, där man dessutom byggt upp allt för att få till ett så bra arrangemang som möjligt.

– Det mesta som vi kunde rå på har i alla fall fungerat utmärkt, sammanfattar Tom Jonsson, tillika ordförande i Gideå Pistol, vice ordförande i Gideå Skytteförening och ordförande även för Svenska Metallsilhuettförbundet.

I nästa andetag berättar han och arrangörskamraterna om det man inte som arrangör kunde råda över – vädrets makter:

– Det blev lite struligt ett tag när åskan gick som mest, säger han och nämner att datorerna då inte visade upp sig från sin bästa sida.

Sammanlagt handlade det om att 120 skyttar från elva länder deltog i tävlingarna, som ägde rum under knappt två veckor vid skytteanläggningen, en knapp halvtimmes bilkörning från Örnsköldsvik.

– I Australien är det här en stor sport. Därför var både en skrivande reporter och fotograf därifrån på plats under tävlingsdagarna. Lite sämre har det varit med svensk media.

I Sverige är metallsilhuettskytte inte den mest kända sporten, men förbundet som Tom Jonsson basar över har cirka 300 medlemmar och ungefär 50 aktiva skyttar.

– I länder som Australien och Sydafrika är sporten stor, liksom i Finland, säger han.

– Det finns heller inte så mycket banor i Europa.

Sammantaget krävs det dock skicklighet för att nå prispallen i någon av de 18 tävlingsgrenarna, något som även Tom Jonsson lyckades med.

– En bronspeng blev det i alla fall, säger han.

De elva tävlingsdagarna, som inte minst inkluderade ungefär 650 starter, avslutades i söndags med middag och prisutdelning på Stadshotellet i Örnsköldsvik.

Sedan återstod uppstädning av tävlingsområdet och inte minst en summering av arrangemanget.

– Natten mot sista tävlingsdagen var det jobb på banan till halv ett mot söndagen – och sedan Statt på det, säger Jan Mikael Skjaervik.


Från Sveriges Metallsilhuettförbund vill vi alla gratulera Christian Lindberg som slog nya Svenska rekord.
I Big Bore Standing sköt han 33p och vann ett silver och i Big Bore Aggregatet 144P och vann guldet !! Christian lyckades verkligen att slå till med rekorden vid rätt tillfälle !

Vi gratulerar även Tom Jonsson som tog ett brons i Big Bore Produktion !

Sverige hade även två stycken lag som lyckades ta brons i klasserna Big Bore Team med Christian Lindberg, Tom Jonsson och Ola Wällimaa.

Samt i det andra laget för Field Pistol Team med Christian Lindberg, Ola Wällimaa och Per Andersson, STORT Grattis !!

Värt att notera är att lagmedaljerna som skördades är de första någonsin i pistolgrenarna !!

Resultatlista =>>

Vi tackar alla gästande nationer, funktionärer och samtliga tävlande för sitt deltagande och hoppas på återseende !!!

Fler bilder från VM kommer att läggas ut på sidan för VM 2022 inom kort.

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.