SM 2023 Resultat & Sammandrag

Så var SM för detta året till ända.
Trots något blandat väder så verkar det ha varit endast positiv glädje bland alla deltagare !
Ett riktigt roligt SM med några nya ansikten.
Vi har fått ett visat intresse från skyttar inom bland annat Magnumprecisions skyttet, det tycker vi är jätteroligt !


En “Rookie” som gjorde entré och fick mångas ögonbryn att lyftas var Rickard Modin!
Han är visserligen en erfaren Magnumprecisions skytt, men att på sin första tävling i metallsilhuett klippa till och ta 3 st SM medaljer!!?
* SM Silver i Small Bore Standing
* SM Brons i Big Bore Magnum
* SM Silver i Big Bore Magnum/Halfsize
Fortsätter Rickard på detta sätt framöver får nog veteranerna börja bli oroliga…

Några ögonbryn har nog inte kommit ner riktigt ännu…


En annan skytt som är riktigt vass inom Magnumprecision är Karin Dybeck.
Även Karin presterade riktigt bra och tog SM Silver i Field Pistol Produktion med 28 träff !

Karin har visserligen provat metallsilhuettskytte vid något tillfälle tidigare och var lite bekymrad när hon sköt bom på några figurer i hennes match men som resulterade i JÄTTEFINA resultat !!
(Det är inte helt enkelt att undvika att skjuta bom i metallsilhuett, kan även avslöja att det viskades en del imponerande kommentarer då Karin sköt sin Field Pistol gren…)


Vi gratulerar också Stefan Asanin som tog sin första SM medalj !, det med ett Brons i vapengrupp C.


Ytterligare en skytt som inte skjutit metallsilhuett så länge men för varje år gör stora framsteg är Emanuel Nyström. Med hemlig träning och några nya vapen har han tagit ett SM Brons i Small Bore Standing samt ett SM Silver i vapengrupp C.


Många av de tävlande som var där i fler än en dag bodde på samma ställe och detta gjorde att det på kvällarna blev många skratt, erfarenhetsutbyte, nya kontakter och självklart mycket tips och tricks inom skyttet. Riktigt trevligt !
Här sitter Peter Langåsve och Rickard Modin och diskuterar.

Det var mycket varierande ljus under tävlingen vilket många (även erfarna veteraner) hade en del bekymmer med.
Banan i Tyfors är väldigt fin men har sina egenheter när det gäller ljuset och skuggor som kan spela en del spratt för alla skyttar, eller som veteranen Tom Jonsson säger med ett leende:
– Det vilar ett spöke över banan i Fredriksberg som ställer till det.

Tur att det iallafall är rättvist !

Organisationsmässigt gick det som det brukar, med andra ord väldigt bra!

Ola Wälimaa, Peter Langåsve, Jonas Jonsson Tom Jonsson, Tomas Nordin med flera var uppe tidigare i veckan och reste banan, sedan kom fler upp och satte det sista med ljudanläggning med mera så att allt var klart till start på tävlingsdagen.
Det fanns även resurser inom reparation av figurer på plats då Per Andersson ordnat med portabel svets utifall att något skulle hända. Snyggt jobbat allihop !

Tävlingen fortskred och en del vapenfel uppstod i vanlig ordning men det är många som är duktiga och hållit på länge så det finns många som vill hjälpa till och lösa eventuella problem när denna typ av problematik dyker upp. Bland annat Jonas Jonsson drabbades av detta och bra var det ju då att Moritz Isaksson på Jakt & Fritid som är “guru på vapen” var på plats.
Det som inte Moritz kan om vapen är inte värt att känna till.

På sista tävlingsdagen så var det några som låg på delade poängplatser vilket resulterade i särskjutning “Shoot Off” under söndagen.

Vad är Shoot Off ?
I metallsilhuett så går det till på följande sätt:
Två skyttar (kan vara fler), möts mot varandra.
Man skjuter på ett förbestämt avstånd som är skrivet innan ordinarie mästerskapet startat.
En shoot off skjuts, där man skjuter på en figur som i detta exempel (Big Bore Revolver) står på fieldbanan vid 50 meter, denna figur sätts upp i Shoot off på 150meter ! (den blir väldigt liten).

Det är olika figurer för olika grenar men innebörden är densamma, det är en mindre figur som sätts upp för att göra det ännu svårare.
När Shoot off sker så skjuter 2 stycken skyttar där man kommit överens om att skjuta på höger eller vänster sida. (är man inte överens så sker lottning).
Därefter skjuter skytt A, de vänstra setet av fem figurer medans skytt B skjuter de högra fem figurerna, detta sker i två omgångar så att man skall försöka skjuta så många träff som möjligt.

Är det fortfarande lika så fortsätter shoot off med att man skjuter igen mot sina fem figurer och direkt någon bommar där den andra har träff är det avgjort.

När shoot off sker är det helt tyst på skjutlinjen och de enda som pratar är respektive spotter med respektive skytt.
Detta med shoot off är riktigt spännande men kan naturligtvis också skapa en nervositet för en del skyttar då allas blickar är riktade mot just dom som skjuter….
Peter Åkerberg, från Södra Roslagens Skytteförening säger:
-Det är inte helt enkelt att få ner pulsen och tankarna när det är dags för shoot off, och skrattar.

Efter särskjutningarna så var det sedvanlig prisutdelning med många glada skyttar som fått medaljer till fyrfaldiga Hurra rop !

Ett jättetack till samtliga som på ett organiserat vis monterade ner banan och hjälpte till med detta !! TACK!

Sveriges Metallsilhuettförbund tackar samtliga deltagare för ett mycket trevligt och spännande SM och vi hoppas på återseende igen till SM 2024!

Resultatlistor hittar du här>>

Svenska Rekord hittar du här>>

Fler foton från SM hittar du här>>

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.